An apple a day… is replaceable

En kollega av meg spiser hver dag et eple.  For noen uker siden kom det fram at hun egentlig ikke liker epler, men trumper dem i seg, ”fordi det er så sunt”.  Det slo meg som nesten idiotisk, og jeg påsto at annen frukt er minst like sunn.  Hun trodde meg ikke; eple var ekstra sunne, og hun siterte: ”An apple a day keeps the doctor away”.  Mitt argument om at noe ikke nødvendigvis er sant bare fordi det rimer, ble utledd(!) av henne og andre kollegaer, så her måtte harde fakta til.  Jeg var inne på www.frukt.no s næringstabell, og sammenlignet epler og pærer (selv om de egentlig ikke kan sammenlignes, eller er det epler og appelsiner?) og her er resultatet:

 

Spiselig del Vann Energi Protein
Eple 91 86 42 0,3
Pære 84 84 35 0,4
Fett Mettet fett Enumettet fett Flerumettet fett
Eple 0,1 0,02 0,01 0,04
Pære 0,1 0,02 0 0,05
Karbohydrat-kostfiber Kostfiber Kolesterol Transfett
Eple 10 2,5 0 0
Pære 8 4,5 0 0
Vitamin A Vitamin D Vitamin E Vitamin B – Tiamin
Eple 2 0 0,4 0,02
Pære 3 0 0,5 0,02
Vitamin B – Riboflavin Vitamin C Kalsium Jern
Eple 0,01 10 5 0,1
Pære 0,02 8 10 0,1

Nå har jeg egentlig ingen erfaring med analyse av slike resultater, men jeg lar meg ikke stoppe av det.  Jeg opprettet følgende fargekode:

Pære sunnest
Likt
Verdier urelevante, men jeg tror pære er sunnest
Verdier urelevante, men jeg tror eple er sunnest
Eple sunnest

Nå er jo ”sunt” er relativt begrep, så jeg har forenklet det ned til følgende: Jo mer vitaminer og mineraler, jo sunnere, og mengden av energi er urelevant, da differansen denne uansett blir forsvinnende liten i forhold til hva man ellers spiser i løpet av dagen.  Man ser fort at pære har mer, eller like mye av de aller fleste sunne tingene.  Det eneste stedet hvor eplet er bedre er på C vitaminer.  Det har to C-vitaminenheter mer enn eplet.  En appelsin har 56 C-vitaminenheter, hvis man i tillegg til den daglige pæren spiser en litt stor appelsin i måneden, så har man fått i seg mer sunnhet enn med det daglige eple.

Pga forskjellig ”spiselig del” og ”vannprosent” er ikke tallene helt sammenlignbare, men så vidt jeg kan se, går forskjellen i eples favør (pæra er altså enda litt sunnere enn hva som framgår her).  Det jeg ikke forstår er spiselig del på pæra er 84%.  Når jeg har spist pære er bare stilken igjen.  Hvordan utgjør den 16%?

I morgen skal jeg sammenligne epler og appelsiner, bare for å vise at det går.

,

  1. Bokstavblogging Å | Sonjas ordentlige blogg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: