Klassikere jeg ikke likte

Jeg er altså skeptisk til moralen i Romeo og Julie.  Jeg mener, jeg vet så godt som hvem som helst andre, hvor vanvittig forelsket man er som 14-åring, men sånn i ettertid er jeg veldig glad for at jeg ikke tok livet av meg fordi vi ikke kunne være sammen (selv om det i mitt tilfelle ikke dreide seg så mye om stridende familier, som at Han mislikte meg så sterkt at Han «ikke ville tatt i meg med en pinne om han så fikk betaling for det»).  Så kom jeg på flere klassikere som skuffet.   Tatt av vinden, for eksempel.  Det kan være at det er jeg som har misforstått, men man har liksom inntrykk av at den skal være så superromantisk.  Det er den ikke.  Den er nesten ikke noe romantisk i det hele tatt, og dessuten er Scarlet så usympatisk, at man egentlig ikke heier på henne.  Men filosofien om at «jeg skal bekymre meg om det i morgen» har jeg tatt til meg, så takk for den Scarlet (evt. Margaret). 

Neste bok ut er Jane Eyre.  Det kan være at språket er bedre, men handlingen er som i en hvilken som helst husmorpornobok fra Narvesen, bare uten godsakene.  Dessuten er det en greie med at man ikke skal beundre folk for gode egenskaper som at de er hyggelige, snille eller arbeidsomme, fordi dette er medfødte egenskaper, som man ikke har noen kontroll over.  Hva?  Jeg sier meg uenig.

Dessuten vil jeg nevne Prosessen av Kafka (men det er egentlig mest min feil at jeg ikke likte, for jeg ventet hele tiden på at fyren skulle bli en kakerlakk, noe han aldri ble.  I ettertid har jeg skjønt at jeg leste (dvs begynte å lese) feil bok), Whitnail & I (det kan være denne blir super etter hvert, men jeg kommer meg bare ikke forbi de første 20 minuttene før jeg kjeder meg så mye at jeg begynner å rydde) og … vel alt av Cora Sandel (dårligste valget av særoppgaveemne noensinne)

 Det er mulig at jeg kommer med noe om klassikere jeg likte, snart, for ikke å framstå som helt grandis-hjerne.

Reklamer

 1. #1 by mariamytterist on 21 juni 2007 - 9:25 am

  Ah! Forfriskende!:)

 2. #2 by Sonja DaA on 21 juni 2007 - 6:52 pm

  He he. Takk. Tror jeg.

 3. #3 by tina on 22 juni 2007 - 2:40 pm

  jeg hadde litt den samme greia i Fire bryllup og en gravferd (jeg vet såklart at den ikke er noen klassiker..) for jeg syns hu derre andie mcdowell (??) var en skikkelig røy og heiet dermed ikke på henne.

 4. #4 by Sonja DaA on 22 juni 2007 - 10:13 pm

  Ja, det der er irriterende. Jeg lar glatt en film bli ødelagt for meg, hvis jeg ikke liker/forstår valgene hovedpersonene tar.

 5. #5 by kristin on 24 juni 2007 - 9:40 pm

  Åh, vakkert! Bortsett fra Tatt av vinden (som jeg elsket) er det akkurat de samme bøkene jeg ville satt opp på en slik liste. Når jeg tenker meg om, tror jeg at jeg faktisk har laget en slik liste.
  Død over Cora Sandel.

 6. #6 by Esquil on 24 juni 2007 - 10:16 pm

  likte også tatt av vinden. likte ikke prosessen så veldig godt nei. men blodhatet don quijote (som er kåret til verdens beste bok av en stor gjeng forfattere.) og tvangslesing av ibsen og hamsun på skolen var pyton.

  heia agnar mykle. beste valget av særoppgaveemne noensinne.

 7. #7 by Sonja DaA on 24 juni 2007 - 10:41 pm

  Men dere må da være enige i at Tatt av vinden var skuffende lite romantisk, Esquil og Kristin? Det skal sies at jeg har den stående i hylla her, blandt filmer som skal sees (det er vel 10 år siden jeg så den sist), jeg må bare finne noen å se den sammen med. Gidder ikke å se den alene da den er noe sånt som 18 timer lang. Mener dessuten å huske at jeg likte boka noe bedre. Leste til og med oppfølgeren, der Scarlett flytter til et slott i Skottland og slutter å bruke korsett.

  Dessuten skal man ikke lese «Sult» mens man slanker seg. Det er jaffal sikkert.

 8. #8 by kristin on 25 juni 2007 - 2:37 pm

  Nu er det en stund siden jeg leste Tatt av vinden, men jeg husker jeg var meget begeistret. Til gjengjeld begeistres jeg meget lett, da.
  Filmen er ganske lang, men hvis man tar en lang pause midtveis (slik den var tenkt) og har nok sjokolade, saa blir man ganske glad.

  Og Agnar Mykle, jeg elsker Agnar Mykle. Jeg ville giftet meg med ham om han ikke var saa veldig död. Selv hadde jeg säremneprosjektet «Storebrödre i nordisk barnelitteratur». Det var faktisk innmari morsomt.

 9. #9 by Sonja DaA on 25 juni 2007 - 4:41 pm

  Jeg liker at du skriver «nu» for å unngå å/aa-problematikken. Ellers er «Se Tatt av Vinden» nå på lista over ting jeg skal gjøre i sommerferien.

 10. #10 by Strekker on 28 juni 2007 - 7:39 am

  Dere! Cora Sandel. Hva har hun gjort dere? Flinke damen. Dere kan skylde på dere selv for å ha vært så jäkla dumme i huvudet da dere valgte særemne. (Jeg skrev om «å erobre språket for å få makt over sitt eget liv», med utgangspunkt i tre bøker av Hanne Ørstavik. Pretty damn impressive. Hehehe-)

  Men Agnar Mykle, ja! Heia!

 11. #11 by Sonja DaA on 28 juni 2007 - 9:26 am

  Cora Sandel har ikke gjort annet enn å skrive ekstremt kjedelige bøker. ALLE hadde kulere særoppgaveemne enn meg!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: