Sonja i livsfare

Jeg liker bilen min veldig godt, men det er ikke til å stikke under en stol at den ikke har det så bra lenger. Jeg prøver å ta vare på den så godt som jeg kan, men det er ikke så lett, all den tid jeg er redd for å bli elektrisk grillet (har vi virkelig ikke noe bra norsk ord for «electrocution»?) bare av å skifte lyspære. Så – når batteriet begynner å fuske, så blir det riktig så skummelt (den observante leser skjønner kanskje allerede nå at tittelen på denne posten er en smule overdrevet). Et hvilket som helst annet fornuftig menneske, ville nok bare levert bilen inn på verksted, og latt dem fikse det, og det er ikke det at jeg ikke er fornuftig, men det er bare ikke sånn jeg gjør ting.

Jeg løser det ved først å bare ikke bruke bilen en uke, ordne meg ved å gå, ta bussen, sitte på med kollegaer eller bare bli hjemme. Så, når både mannen til en venninne og søsteren min forsikrer meg om at det er kjempeenkelt å bytte batteri, så velger jeg å gå for den løsningen (ikke minst fordi dette gir meg en unnskyldning for å kjøpe det regnbuefargede fastnøkkelsettet jeg har så lyst på). Altså; avgårde til Biltema forrige helg, der kom jeg over en bilbatterilader, som jeg tenkte burde gjøre nytten. Og så kjøpte jeg fastnøklene likevel, bare sånn for det.

Vel hjemme tar det et par dager før jeg bestemmer meg for å prøve å lade bilbatteriet. Jeg pakker ut laderen, leser bruksanvisningen, og oppdager en liten ulempe. Laderen må være koblet til en stikkontakt mens den lader. Bilen min står midt på en parkeringsplass. Det krever et helsikke med skjøteledning for å få det til å gå opp.

Jeg tenker meg om et par dager til, og får så idèen om at jeg kan skru batteriet ut av bilen, lade det opp i leiligheten, og så skru batteriet inn igjen. OK, bare tanken på det får meg til å kaldsvette, jeg stoler ikke på bilbatterier, jeg tror de kan ekslodere når som helst, når de er i uvante omgivelser (en annen ting jeg ikke stoler på er leave-in-balsam. Ikke det at jeg tror den kan eksplodere, men jeg tror heller ikke at den virker like bra som vanlig balsam som skal vaskes ut etter 3-5 minutter) men jeg har nå en gang kjøpt denne laderen, og vil bruke den til noe, og dessuten vil jeg klare meg selv, og ikke levere bilen min inn til noe verksted, hvor de bare kommer til å påstå at jeg trenger nye doble fustasjopphengsforkoblinger, noe jeg jo ikke kan nekte for, for hvem vet hva som kan skje når de gamle er utslitt.

Så jeg drøyer et par dager til, fordi ting tar tid, og så, i går etter jobb, tar jeg med meg den orange metallic fastnøkkelen min, og kobler fra bilbatteriet fra bilen. Det var pisseskummelt. Men jeg eksploderte ikke. Så måtte jeg schleppe batteriet opp i leiligheten (det var overraskende tungt), og koble det til laderen. Dette ble gjort på gangen, der jeg kunne gjemme meg litt bak en kant mens tilkoblingen skjedde. Også dette gikk bra. Jeg hadde satt opp systemet slik at jeg så det fra sofaen, men samtidig var skjermet (av en gipsvegg kommer jeg på nå i ettertid) tilfelle eksplosjon. Etterhvert ble jeg så vant til den potensielle bomben, at jeg nesten glemte den. Og da batteriet noen timere senere var fullt ladet, koblet jeg det fra lett som bare det, brakte det ned i bilen, festet det godt (ting må festes godt når de ikke er inne i kupèen. Det lærte jeg av en reservedekk-episode med den forrige bilen min), og startet bilen… og voilà! Jeg hadde fikset bilen min. Helt selv. Nå har jeg mekanikerfingernegler.

, ,

 1. #1 by Miss Piggy on 22 februar 2008 - 11:02 am

  Du har tydeligvis gjort feil karrierevalg, Sonja!!! 😉 Dette må man jo virkelig applaudere. Og så gjør du det hele så levende med måten du skriver på 😀

  😆

 2. #2 by minneapolise on 22 februar 2008 - 4:40 pm

  Jeg elsker verkstedet mitt, de er så stikk motsatt av resten. Istedet for å ramse opp alt mulig annet som må fikses sier de ting som «Jeg kan tette lekkasjen, men det er ikke verdt det, hadde det vært min bil hadde jeg ikke brukt penger på den, lkjøp heller en ny, er du sikker på du vil dette?»

 3. #3 by Frøken Makeløs on 22 februar 2008 - 8:14 pm

  Så flink du er! Jeg har ikke sert-et engang, og er dypt imponert.

 4. #4 by Mytteristen on 22 februar 2008 - 9:09 pm

  Dette var innmari morsomt. Du er veldig flink til å lage artige bilder i hodet mitt:)

 5. #5 by Sonja DaA on 23 februar 2008 - 4:45 pm

  Miss Piggy: He he, takk. Foreløpig nøyer jeg med at jeg er «selvstendig singel, kvinne».

  Minneapolise: Å, heldige du! Jeg savner det gamle… vel, det var kanskje ikke så mye et verksted som en mann med en garasje, men han var helt fantastisk. Han runnet nedover, fikset det som måtte fikses, og tørket støv av dasjbordet mitt.

  Frøken Makeløs: Tusen takk. Det var en så mye bedre respons, enn den jeg fikk i går etter å ha fortalt kortversjonen av denne historien, og fikk til svar: «Åja, så det var egentlig bare batteriet som var flatt»

  Mytteristen: Glad for å stå til tjeneste.

 6. #6 by paul on 23 februar 2008 - 8:48 pm

  ingenting sier ‘jeg har jobba’ som mekanikerfingernegler…

 7. #7 by annetten on 24 februar 2008 - 2:17 pm

  Jeg er egentlig matt av imponade over at

  1: Du vet hva en fastnøkkel er (det vet ikke jeg, og jeg har pusset opp en hel leilighet og trodde jeg hadde litt oversikt over verktøy)

  2: Du SKRUDDE LØS et bilbatteri uten at noe eksploderte eller noe skummelt med syre løsnet og svingte rundt som en løpsk vannslange og spredte død og ødeleggelse rundt seg.

  Go Sonja!

 8. #8 by Sonja DaA on 24 februar 2008 - 3:25 pm

  paul: Det har du helt rett i. Høyre tommel er forresten knukket, så den sier «jeg har bowla»

  annetten: 1. Jeg omtalte lenge fastnøkler som «sånn skiftenøkkel som du ikke kan endre størrelse på». Man bruker dem til å løsne/skru fast muttere med. Mine er så fine at man ikke skal se bort fra at det kommer et bilde av dem på bloggen her.
  2. Ja, der er jeg også imponert. Men som det ble påpekt på jobben «Det er jo bare ett batteri, du er jo ikke redd vanlige AA-batterier?»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: