Bananpizza Sonjastyle

Jeg fikk altså servert bananpizza da jeg var i Brasil. I tillegg til den positive overraskelsen det var å få kombinert to så – vanligvis – ukompatible matvarer, så viste det seg å smake vanvittig godt. Så godt at jeg tenkte jeg skulle prøve å lage det selv. Jeg har faktisk prøvd en gang allerede, men jeg måtte dikte oppskrift, da jeg ikke klarte finne en brukbar en på nettet. Det ble greit, det gjorde det, men det ble ikke så fantastisk godt som i Brasil. Hovedsakelig fordi bananene var litt tørre, og ikke saftige, som de skulle være.

Dette har jeg tenkt å bøte på nå, ved å – og dette er så usunt at jeg formelig kan merke blodårene mine tette seg igjen, bare ved å skrive det – marinere bananene i sukker og smør. Og så matblogger jeg hele greia, bare sånn for det.

Vi starter altså med å smelte smør, og ha i sukker. 2 ss smør og 1 ss sukker burde holde.

Så skjærer vi opp bananen (vi lager en-manns-bananpizza i dag), og legger denne i «marinaden»

Så lager vi deigen. Jeg er fortsatt rimelig elendig på gjærdeig, men dette er et spontant må-ha-digg-nå-prosjekt, så da må man bruke det man har. Og jeg har ingen ferdig pizzabunn. Jeg har ikke nevneverdig mye hvetemel heller, så jeg må spe på med det rare brune melet mitt med bismak. Men dette er definitivt en rett som burde lages kun med hvetemel. Stappfullt av gluten, totalt blottet for næringsverdi. Man tar altså mel, jeg har 2 dl her, så det får holde, og blander i 2 ts tørrgjør og litt salt, litt under 1 dl lunket vann og 1 ss olje. Jeg har sluttet med sånn fancy olivenolje, og gått tilbake til god gammeldags soyaolje, som mamma brukte på 80-tallet, da den er mye mer anvendelig, og dessuten ikke smaker rart. Man må kjempe mot instinktet om å ha sukker i deigen og lage den søt. Da blir det banankake, og det er jo ikke noe kult. Det er bananpizza vi vil ha. (men ha i en ts sukker, for da hever den seg visst bedre)

Deigen er nå ferdig, og skal heve i ½ time. Jeg mistenker at mye av grunnen til at jeg ikke er så god på gjærbakst, er at jeg ikke har tålmod til all den hevingen, så også i dag. Etter 15 minutter henter jeg deigen ut igjen. Den er litt større, da. Så skal den kjevles ut. Siden jeg ikke har kjevle (dvs, jeg husker å ha kjøpt et kjevle en gang, men jeg tror jeg må ha mistet den på vei hjem fra butikken, for jeg har aldri brukt den, og den er ingen steder på kjøkkenet mitt) bruker jeg en brusflaske fylt med vann. Det funker helt greit.

Jeg sleit lenge med å finne bakepapir. Det viste seg å ha falt ned inn bak skuffen. Det vises ikke så godt på bildet her, men det måtte en del houdiniing til for å få det fram.

På ferdig utkjevlet pizzadeig legges de marinerte bananene, og resten av marinaden helles over. Krydre med kanel.

Stekes i ovnen, 220 grader i 10 minutter, og serveres med vaniljeis (min blir uten vaniljeis, da jeg spiste den opp på tirsdag)

 1. #1 by Iversen on 17 april 2008 - 8:32 pm

  På tirsdag, sier du? Du ventet hele to dager med å fortelle?! Makan.

 2. #2 by Miss Piggy on 18 april 2008 - 11:01 am

  Dette hørtes jo faktisk godt ut, Sonja!!! Ble litt skeptisk da du var i Brasil og blogget om det, men når jeg ser framgangsmåten, så må det jo bare funke 😀

 3. #3 by tina on 18 april 2008 - 3:53 pm

  altså, sonja…beklager men: fyttehelvete! er det virkelig godt?

 4. #4 by Sonja DaA on 18 april 2008 - 4:16 pm

  Iversen: Så lenge du ikke gidder følge med på den daglig oppdaterte is-spise-bloggen min, så får du fint finne deg i at du får vite slikt litt på etterskudd.

  Miss Piggy: googling om temaet viser seg at det finnes en god del banan split pizza-oppskrifter der ute. Og da begynner vi å snakke.

  tina: tro meg, ingen er mer overrasket enn jeg, men ja, dette er digg.

 5. #5 by elis lesebabbel on 18 april 2008 - 5:20 pm

  Mmmmm!
  Dette skal testes!
  Banna bein.

 6. #6 by Håkon on 19 april 2008 - 11:39 am

  Hm, dette sorterer antagelig under «nasjonalretten, uten ost» i den store kokeboken?

  Og, siden du ikke fant så mange oppskrifter på nettet kan jeg jo bidra til å lyse opp dagen med en oppskrift på pizza med reker og banan 🙂

 7. #7 by Håkon on 19 april 2008 - 11:55 am

  (søketipset er å variere litt på bananordet: plantain, plantanas, plantanos, maduros …) 😉

 8. #8 by Sonja DaA on 19 april 2008 - 1:30 pm

  eli: Slå deg løs. La meg vite hva du synes (og jeg anbefaler en annen pizzabunn-oppskrift. Jeg kan ikke garantere at min er helt trygg)

  Håkon: …reker? Jeg tror at jeg hopper av bananpizzatoget mens det fortsatt er en dessertpizza. Men takk for ordvariasjonene, de skal brukes neste gang jeg går i research-mode.

 9. #9 by håkon on 19 april 2008 - 9:20 pm

  Vel, om det er noen trøst så deler jeg din skepsis til reker på pizza. Pizza maduros som dessert høres langt bedre ut, selv om jeg ikke er helt sikker på hva slags pizzabunn jeg ville satset på med iskrem som topping.

 10. #10 by Sonja DaA on 21 april 2008 - 11:23 am

  Da jeg fikk den servert, så var det med vanlig tynn stenovnsbunn. Men man-tar-hva-man-har-bunnen jeg lagde funket forsåvidt den også (isen skal ikke på før etter pizzaen er stekt, tilfelle det er usikkerheter rundt der)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: