Fingerspissfølelse

(Begynnelsen av bloggposten er redigert bort, da den undergravde underholdningsverdien i den, og vi begynner derfor in medias res): Det ble sagt på radioen at Siv Jensen hadde en eller annen fingerspissfølelse om at valget til neste år går bra eller noe.  Jeg lo høyt og noterte det på en lapp, for jeg vet jo at det tyske ordet Fingerspitzengefühl betyr finfølelse, evnen til å omgås folk, spesielt i delikate situasjoner (OK, det er min definisjon, men det er noe sånt det betyr, det er sant), og man kan altså ikke ha Fingerspitzengefühl om framtiden, tenkte jeg, og de som leser nyhetene på P4 er jammen meg teite.  Heldigvis bestemte jeg meg for å konsultere ordboka på nett, før jeg hang dem ut, og jammen meg betyr ikke det norske fingerspissfølelse (som er den direkte oversettelsen av Fingerspitzengefühl, for dem som ikke har tatt den) teft eller intuisjon.

Jeg brukte sikkert et år på å godta det italienske ordet «sopratutto».  «Sopra» betyr «over», «tutto» betyr «alt», men sopratutto betyr ikke «overalt», men «først og fremst».  Dustete, men jeg har altså etter mye grubling bestemt meg for at det gir mening.  Jeg burde sikkert gitt fingerspissfølelse litt tid på seg, men jeg er fortsatt overbevist om at det er noen som har føkket opp ett eller annet sted her.  Jeg mistenker bergensere.  Det er mulig de ble lurt av hanseatene eller noe. (jammen ble det ikke en in medias res slutt også.)

,

 1. #1 by Elise on 24 august 2008 - 3:14 pm

  Det gjør meg så lykkelig å vite at det ikke bare er jeg som har hatt en crush på David Hasselhoff! Jeg synes vi bare blir flere og flere, kanskje vi skulle starte en slik Ex David Hasselhoff Lovers Anonymous, altså EDHLA?

 2. #2 by Håkon on 24 august 2008 - 5:09 pm

  Sopratutto? Hvordan var det med den tysken din? Hvordan oversetter du über alles? (Jeg gadd vite hvor mange som forveksler den frasen og überall…)

  Kunnskapsforlagets blå på nett oversetter for øvrig Fingerspitzengefühl fra tysk med finfølelse, taktfullhet. Den blå fremmedordboken sier derimot at det betyr teft, intuisjon og sans.

 3. #3 by Håkon on 24 august 2008 - 5:11 pm

  (Og – nei, jeg tror ikke jeg vil vite hva David Hasselhoff har med dette å gjøre.)

 4. #4 by Sonja Dadam on 25 august 2008 - 12:20 pm

  Elise: Vel, den «Anonymous»-biten ryker vel, siden vi beggse skryter av det på nett, men ellers er jeg helt med på å starte en sånn klubb.

  Håkon: Det tenkte jeg ikke på. Sikkert mest fordi jeg selv ville brukt «vor allem». Uten at jeg er sikker på det er riktig. (var det en eller annen form for omvendt psykologi? For jeg fikk veldig lyst til å fortelle deg om hvorfor Hasselhoff-kommentaren kommer inn i bildet. Men jeg klarer å holde meg)

 5. #5 by Håkon on 25 august 2008 - 2:35 pm

  Det er mulig du ville fortalt for døve ører. 😉

  «Over alt» i overført betydning fremfor alt er ganske vanlig i våre nabolands språk. Britene kan finne på å si «over all» selv om «above all» er førstevalget. I Frankrike er fremfor alt «par-dessus tout» og i Spania «sobre todo».

 6. #6 by Sonja Dadam on 27 august 2008 - 4:39 pm

  Håkon: Det er altså vi som har misforstått. Som med fingerspissfølelse? Arg. (og det verste er at det, iallefall med fingerspissfølelse, sikkert ble brukt riktig i begynnelsen, men så har flere og flere brukt det feil, og så er det plutselig greit, da. som med «gre alle med samme kam» og at bjørnetjenste nå faktisk kan bety å gjøre noen en kjempetjeneste. Det gjør meg lei meg. Språket må gjerne leve, men ikke på grunn av ignoranse.

 1. leather tote bag with zipper
 2. vegan marshmallows
 3. blooming elixir artego
 4. how good are hatsan air rifles
 5. genuine leather tote Bag
 6. generac gas pressure washer
 7. best benchtop milling machine
 8. ego 15 in. replacement rapid reload string trimmer head
 9. adult Asian movies
 10. makita angle grinder parts

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: