Spørsmål omkring hvitløksdressing

Hvorfor smaker hvitløksdressing man får på restaurant helt himmelsk, mens den man kjøper i butikken smaker syntetisk hvitløk med mayones på? Og hvor mange forskjellige hvitløksdressingflasker må jeg kjøpe før jeg husker/innser at det er sånn?

[Edit: Jeg planlegger å bruke resten av helga med å piske meg selv som straff for den horrible orddelsingsfeilen i overskrifta]

 1. #1 by sokken on 31 januar 2009 - 2:45 pm

  Jeg har hatt samme problem, men så fant jeg en som ikke husker navnet på, men som er i en svart plastflaske. Nå finner jeg ikke den svarte plastflaska noe sted, og har gått over til Tzatziki. Det funker.

 2. #2 by Alt godt on 31 januar 2009 - 3:10 pm

  Du må lage din eigen, Sonja! Eg skal notere det på blokka mi, så kjem det kanskje ei oppskrift på kvitløksdressing i bloggen min snart.

 3. #3 by Håkon on 31 januar 2009 - 3:36 pm

  Gå systematisk til verks og undersøk først om hvitløksdresingen du kjøper i butikken smaker bedre på restaurant enn på kjøkkenet ditt. 😉

  Ellers er rømme eller kesam ganske populært å bruke til hvitløksdressing i stedet for (eller tillegg til) majones.

 4. #4 by Erlend on 31 januar 2009 - 6:11 pm

  Jeg kjøpte en gang i tiden en flaske med Heinz hvitløksdressing i håp om at den skulle være noe bedre enn annen butikkvare. Den var faktisk overraskende bra. Så da jeg kjøpte tilsvarende neste gang, må jeg si overraskelsen var stor da den smakte grusomt. Som gammel besk hvitløk.

  Og hamburgerdressing!!!! Fantastisk på den lokale burgersjappa (og det står «hamburgerdressing» på den dispenseren de bruker)
  Dritkjipt når jeg lager egne burgere. Med tilsynelatende samme type dressing som burgersjappa bruker.

  Makan.

 5. #5 by Vivi on 1 februar 2009 - 3:13 pm

  Om det kan være til trøst, så er det meg en ære å fortelle at du absolutt ikke er alene! Jeg gjør alltid det samme med Tzatsiki – og blir like skuffet hver gang :-O

 6. #6 by Hanne on 1 februar 2009 - 9:15 pm

  Det er fordi hvitløk i aller høyeste grad er ferskvare. Derfor må hvitløksdressing og lignende ting lages rett før de skal spises.

 7. #7 by Sonja Dadam on 2 februar 2009 - 11:51 am

  sokken: jeg er ikke så glad i den youghurt (og til tider mint)-smaken som tzatziki har, med hensyn til hvitløkssmaken, så er ejg enig iat den er mye bedre ivaretatt der.

  Alt godt: ja, det er en veldig god idé, særlig siden jeg nesten alltid har masse hvitløk i kjøleskapet som begynner å spire. Skal følge med i bloggen din, skal jeg gjøre.

  Håkon: Den hvitløksdressingen man får med seg hjem med tamed-pizza fra Dolly er jaffal likegod hjemme.

  Erlend: Ja, men det finnes ganske gode hamburgerdressinger i butikk også. Bedre enn hvitløksdressingene iallefall.

  Vivi: Det ER faktisk til trøst!

  Hanne: Det der gir faktisk mening. Jeg tror jammen meg jeg skal utvikle min egen hvitløksdressingoppskrift og begynne å lage den selv!

 8. #8 by Håkon on 2 februar 2009 - 3:11 pm

  det er en god start på den vitenskapelige tilnærmingen, Sonja. For å være på den sikre siden kan du jo forsøke å ta med en kjøpedressing til en restaurant 😀 (men hvem ønsker egentlig å være på den sikre siden).

  Jeg tror jeg foretrekker pisking av fersk, hjemmelaget majones framfor selvpisking. Utfordringen er å finne fersk hvitløk som ikke er blitt besk og bitter før den havner i handlekurven. (Er man flere om matlagingen kan det også være lurt å kreve bæretillatelse for hvitløk. Aioli med dobbelt dose hvitløk er ikke godt, uansett hvor nylaget og fersk den er.)

  Tzatsiki bruker jeg mer enn halve dagen å lage, så det er grenser for hva man kan lage rett før det skal spises.

 9. #9 by annetten on 3 februar 2009 - 3:38 am

  Hvitløksmajones (aioli) er nesten vederstyggelig godt, spesielt dersom man lager den helt fra bunnen av (eggeplomme piskes med olje og hvitløk og eddik og sånn), men det orker man jo ikke alltid, og da _kan_ man ta ca 50-50 med butikkmajones og rømme og røre ut med presset hvitløk (jeg vet at purister sverger til hakket hvitløk, men jeg kan ikke smake forskjellen. Jeg har endatil latt meg forlede til å bruke rivjern i pressede (haha) situasjoner).

  Eller ta ca en halv boks rømme, et hvitløksfedd og hakket persille og la stå i et kvarter omtrent, så har man en aldeles utmerket pizzadressing.

  Hvis du har tenkt å komme på spesielt nært hold av noen dagen etter er det best å invitere dem med på gildet, forresten.

 10. #10 by Thomas on 4 februar 2009 - 10:12 pm

  Men Heinz’ hvitløksdressing er jo fantastisk?

 11. #11 by Sonja Dadam on 6 februar 2009 - 8:08 am

  Håkon: Jeg tror vi har løst det første mysteriet: smaksfoskjellene skyldes at hvitløksdressingen i restauranten er fersk. Det har (overraskende nok) ingenting å gjøre med lokalene den serveres i. Det andre mysteriet: hvorfor jeg stadig fortsetter med å kjøpe hvitløksdressing på flaske, er fortsatt åpent (selv om jeg har en mistanke om at jeg slutter etter denne posten)

  annetten: Takk. Jeg tror jeg går for den siste der, med rømme, hvitløk og persille. Den høres bra ut.(og hjemmelegat majones? Wow!)

  Thomas: Njæ. Jeg synes ikke det jeg. Den er riktignok ikke så ille som mitt siste kjøp som utløste denne posten, men den er milevis unna den fabelaktige sausen man får på restaurant.

 12. #12 by annetten on 11 februar 2009 - 10:00 pm

  Hjemmelaget majones er ikke egentlig noen heksekunst dersom man besitter en foodprocessor. Man starter med et egg (med både hvite og plomme) + tja, litt hvitløk, eddik, salt og pepper og så heller man 5-6 dl olje (smaksnøytral er best) saaaaaakte i. Og så smaker man til litt mer etterpå. F. eks med persille. (Jeg liker persille.) Og kanskje en skvett basilikumolje, hvis man har det, og en skvett fløte, dersom man liker det.

  På en restaurant her om dagen fikk jeg chipotlemajones. Det var nesten ugudelig godt, så det er det neste jeg skal forsøke meg på.

 13. #13 by Sonja Dadam on 12 februar 2009 - 5:47 pm

  annetten: det er sånne ting som «helle(…) saaaaakte i» som jeg pleier å rote til. I mellomtiden har jeg fullstendig forelsket meg i halv-bøtte-med-rømme+et-hvitløksfedd-dressingen din, så for min del er problemet løst nå.

 14. #14 by Jannicke on 14 februar 2009 - 1:59 am

  Kjøp cæsarsalatdressingen. Den er god!

 15. #15 by Sonja Dadam on 17 februar 2009 - 8:23 am

  mmmmmmmmmmmm Cæsarsalatdresseing!

 16. #16 by Iversen! on 17 februar 2009 - 9:38 am

  Heinz’ hvitløksdressing er ALT for søt, det er dommen fra Iversen-juryen. Sånt må man lage selv.

 17. #17 by marita on 5 februar 2010 - 12:54 pm

  Fader martin sin rømme dressing tror jeg den heter, den er HIMMELSK god.. selges på spar og rema her ihevrtfall.. 🙂

 18. #18 by Sonja Dadam on 5 februar 2010 - 5:02 pm

  Takk for tips. Skal testes.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: