Husmorråd som ikke funker og litt filmkritikk på slutten der

Det fantes en gang et tvshopprodukt, som var en aluminiumsfarget plate med stjerneformete hull i, som man skulle legge i vann sammen med sølvtøyet sitt, og sølvtøyet skulle bli rent av seg selv (i alle fall bli kvitt det svarte belegget, jeg tror middagsrestene måtte man fortsatt fjerne selv) Sånt liker jeg. Alt husarbeid som gjør seg selv mens jeg ser på tv er bra husarbeid. Jeg havnet i en diskusjon om hvorvidt noe sånt kunne virke, og søsteren min som da studerte kjemi mente at joda, det burde gå helt greit, men man kunne også bare bruke vanlig aluminiumsfolie og litt salt i vannet. Ti år senere – for en måneds tid siden – bestemte jeg meg for å teste denne teorien (det går ikke alltid så fort med meg). Jeg fylte vann i vasken hadde i aluminiumsfolie og salt og lesset alt sølvtøyet mitt i.

På et eller annet tidspunkt mente jeg at det var interessant å finne ut hva den kjemiske prosessen som foregikk faktisk var. Jeg vet jo at salt er NaCl, vann er H2O, sølv er Ag, Aluminium Al og de svarte greiene er oksygen som har festet seg til sølvet. Men jeg hadde tenkt å kalle de svarte greiene for «svarte greier» av underholdningshensyn.

Jeg satte opp følgende formel:

AgSvartegreier+NaCl+H2O+Al -> Alsvartegreier+Ag+NaO+HCl

Jeg ga blanke blaffen i å gjøre det riktig med antall molekyler. Jeg hadde akkurat oppdaget at jeg muligens produserte Saltsyre på kjøkkenet mitt. Nå brukte jeg veldig mye av kjemieksamen min på å tegne akvarium og vinduskarmer i de rutene vi skulle skrive svarene i, men selv jeg skjønte at det umulig kunne være særlig bra.

Jeg bestemte meg for å  ringe søsteren min, som i mellomtiden underviser i kjemi, og ba henne forklare hva som skjedde. Det viser seg at vannet bare er der for å skape kontakt og saltet er en katalysator; oksygenet som henger på sølvet hopper over på aluminiumet,  og selve formelen er ganske døll (men det er fortsatt bedre enn å dø av saltsyreforgifting i min egen leilighet, så jeg var fornøyd) Og så nevnte søsteren min at jeg ikke burde la knivene ligge i vannet for lenge, og helst ikke kjøre dem i oppvaskmaskinen, for de hadde en porøs kjerne som kunne trekke til seg vannet.

Jeg hadde på dette tidspunktet hatt sølvtøyet liggende i bløt i en uke.

(ikke sånn med vilje, jeg bare glemte det litt)

Jeg tok det ut, kjørte det i oppvaskmaskinen (hva? Det var gått en uke, og jeg gikk ut i fra at eventuell skade allerede hadde skjedd). Det ble ikke noe særlig, så i dag kjøpte jeg sølvpuss og pusset manuelt mens jeg så No Country for old men. Meningen var at det skulle bli mindre kjedelig å pusse sølv av å se film, men jeg tror det endte opp med å være motsatt. Herregud, hva har skjedd siden Fargo?

 1. #1 by Iversen on 7 mars 2009 - 11:26 pm

  Fantastisk oppskrytt film, og skandaløs Oscar til Bardem. Det måtte ut.

 2. #2 by Sonja Dadam on 8 mars 2009 - 5:22 pm

  Og du hadde sikkert ikke sølvtøy en gang til å underholde deg mens du så den stakkar! Jeg skjønner at der er frustrasjon som må luftes.

 3. #3 by Avil on 8 mars 2009 - 11:25 pm

  Eg heiv alt sølvet mitt i aliminumsfolie, vatn og salt før jul. Funka som faen, men du må jo gnikke hardt på sølvet med mjuk klut etterpå uansett, om du vil ha det blankt og fint.

  Ikkje sjå No country, altså? Bra. Eg er litt lei sånne macho forfattarar som blir skrytt opp i skyene av menn heilt utan praktiske skillz.

 4. #4 by Hjorthen on 9 mars 2009 - 6:57 am

  Nå nå Avil, det er all grunn til å skryte McCarthy opp i skyene, så les for all del boka. Eller les for all del og mye heller The Road da, før den kommer på kino! (Filmen er ålreit, Bardem er fin, men begge er kanskje litt oppskrytt ja.)

 5. #5 by Sonja Dadam on 9 mars 2009 - 7:58 pm

  Avil: Så «husmorråd som ikke virker om du ikke følger dem skikkelig» blir kanskje en rettere overskrift? Men hvis jeg likevel må gnikke, så hvorfor ikke bare bruke sølvpuss? Det smarteste er uansett å oppbevare sølvet i plastposer. Jeg hadde mistet en, så den ene kakegaffelen min har ligget naken i et år, og den var blitt mye svartere enn de andre.

  Hjorthen: Jeg kjedet meg mye gjennom No Country for Old men. Men det skal sies at jeg blander den og There Will Be Blood inne i hodet mitt, slik at jeg satt halve filmen og ventet på at de skulle finne olje. Mulig at noe av skuffelsen kom derfra.

 6. #6 by Jannicke on 10 mars 2009 - 1:36 am

  No Country fo Old Men var fryktelig, fryktelig kjedelig. Helt enig, og Javier Bardem fortjente virkelig ikke den Oscaren for en så endimensjonal rolle!

 7. #7 by Iversen on 10 mars 2009 - 8:50 am

  There will be blood er jo heller ikke noe å skrive hjem om, rent helhetlig, spør du meg.

 8. #8 by Alter Ego on 10 mars 2009 - 3:22 pm

  Husmorraad som FUNKER: Tett igjen vasken din (slik at du kan fylle vann i den). Ha oppi 2-3 store t-skjeer med bakepulver. Toem over kokende vann, enten fra kjele eller vannkoker. Legg soelvtoeyet umiddelbart oppi og la ligge 30-90 sek. Slipp vannet ut av vasken, toerk over soelvtoeyet og nyt skinnet 🙂

  (For kaffekanner: ha 1 god t-skje bakepulver i toerr og tom kanne. Hell oppi ca 2/3 eller 3/4 fullt med kokende vann. Skru igjen korka. Rist godt opp og ned og hit og dit noen ganger. La staa litt. Skru FORSIKTIG opp korka. Toem ut vannet, skyll med rent vann fra springen og nyt skinnet nedi kanna!)

  Jeg vet. Jeg er gammeldags. Men det funker i alle fall.

 9. #9 by Sonja Dadam on 10 mars 2009 - 7:34 pm

  Jannicke: Jeg skjønner virkelig ikke vitsen med å ha så kjedelige filmer. Men kanskje Oscarkommiteen vet noe vi ikke vet, og endimensjonal er veldig vanskelig å spille?

  Iversen: Å nei. Jeg har en mistanke om at jeg kommer til å få det for meg at jeg vil se den også. Kanskje jeg bare skal holde meg til romantiske komedier, da vet jeg i det minste hva jeg får.

  Alter Ego: Så bakepulver er vidundermiddelet, altså? Det skal jeg husker hvis jeg får det for meg at jeg skal gjøre husarbeid en annen gang.

 10. #10 by Iversen on 11 mars 2009 - 2:01 pm

  Bakepulver er briljant, spesielt i kombinasjon med sitron.

 11. #11 by Sonja Dadam on 11 mars 2009 - 8:57 pm

  Men hvorfor ikke bare bruke vanlige rengjøringsmidler? Og så kan man lage kake av bakepulveret? Mmmm kake!

 12. #12 by annetten on 12 mars 2009 - 10:56 am

  Fungerer dette med smykker også, tro? Jeg har noen ubegripelig svarte sølvsmykker som absolutt kunne trenge en rens, og de er så fulle av snirkler at vanlig pussing er helt ut.

 13. #13 by Alter Ego on 15 mars 2009 - 1:34 am

  Annetten: 1 ts bakepulver + kokende vann og saa legger du det oppi. Funker som bare det.

  (Og ikke tro paa Iversen!)

 14. #14 by Alter Ego on 15 mars 2009 - 1:35 am

  Mente aa presisere: funker paa soelv, enten det er bestikk, smykker eller bunadssoelv. Jeg bruker det paa bunadssoelvet mitt, hver gang mamma faar aanden over seg foer jul og vil ha rent soelvtoey all over the place, og andre ganger naar det behoeves.

 15. #15 by Sonja Dadam on 15 mars 2009 - 7:46 pm

  Jeg vet ikke helt med at det ser ut til at bloggen min er i ferd med å bli til et slags kjerringrådforum med sterk fokus på bakepulver. Men når dere først er i gang.- Hva gjør man når sluket på badet er tett?

 16. #16 by annetten on 17 mars 2009 - 2:54 am

  Biter i det sure eplet, utstyrer seg med gummihansker og ting som egner seg til å fiske ekle ting opp av sluk med (vi har f.eks. en pastasleiv, en sånn med tenner og hull i midten), vipper opp dekslet på sluket og graver ut uhumskheter til sluket ikke lenger er tett.

  Hvis det bare er _litt_ tett går det an å forsøke med Plumbo eller sånn flytende avløpsløser.

  En gang jeg renset sluket under badekaret fant jeg et solsikkefrø som hadde satt seg fast i gørpet der nede og begynt å spire. I ettertid er jeg litt lei for at jeg fjernet det, tenk så stas med baderom med solsikke?

 17. #17 by annetten on 17 mars 2009 - 11:15 am

  Glemte å si at hvis det er _virkelig_ tett kan det hende man må til å pirke med noe langt og tynt – vi pleier å ta en ståltrådhenger og brette den ut. Den krokete enden pleier å kunne fiske ut det som har proppet til.

 18. #18 by Alter Ego on 19 mars 2009 - 2:07 am

  Jeg ville sagt:
  1) Ringe pappa
  2) Ringe husverten
  3) Ringe ‘god kompis’
  4) Alliere seg med venninners nevenyttige menn mot fysisk gjenytelse i form av kanelboller, pizza, oel eller tilsvarende.

  5) KANSKJE vurdere aa gjoere noe selv. Kanskje.

 19. #19 by Sonja Dadam on 21 mars 2009 - 3:39 pm

  Oppdatering: Etter å ha demontert fronten på badekaret, viser det seg at risten over sluket er fuget fast i gulvet. Jeg har tømt i en liter kokende vann og i dag har jeg kjøpt avløpsrenser. Dette kommer til å ta tid.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: