Hvor er alle påskesangene?

Jeg fortalte en historie om hvordan jeg hadde gått påskebukk, og P.I.C stilte spørsmålet om hvordan i alle dager jeg hadde gjort det, all den tid det ikke finnes noen påskesanger. Vi kunne komme på et par salmer, hvorav den mest folkelig anvendelige var «Dine hender er fulle av blomster» (og den andre «Gjør døren høy, gjør porten vid». Da mamma kuppet søndagsskolen der jeg vokste opp, brukte hun det at vi måtte synge den som rettferdiggjørelse for dette. Så kjip er den), og vi var enige om at Petter Dass helt sikkert hadde skrevet noen flere (vi er vel for gamle til å le direkte av navnet hans, men det er veldig lett å uttrykke misnøye med Dass, bare ve å si navnet hans i et litt negativt tonefall. Prøv det selv om du vil). Og OH! «Påskemorgen slukker sorgen». Den kom jeg på akkurat nå. Så, der er kanskje noen få barnepåskesanger, som dessuten er salmer, men hvor er de populærkulturelle, de som kan spilles på radioen og gi en påskestemning? Hvor er «Rockin’ around the easter egg», «(I’m dreaming of a) yellow easter» og «Easter bunny is coming to town»? Og forsåvidt «Vårres Påske» og «Påskekveld i skogen».

Vi trenger kanskje ikke lage påskesangene rundt samme mal som julesangene, men når skal noen ta ansvar og lage en sang som man kan høre på bilradionen mens man er «driving home for easter»?

Epilog 1: Måten man går påskebukk på, uten tilgang av påskesanger, er at man ringer på døra, og når noen åpner døra holder man fram et halvt påskeegg og sier «Jeg går påskebukk. Gi meg greier». Det hjelper om man kjenner vedkommende. Og om man skal flytte fra stedet om kort tid.

Epilog 2: Mens jeg skrev denne posten kom jeg over denne sangen via bloggen til Tine. Jeg vet ikke helt, men med litt godvilje kan vi kanskje kalle den en påskesang. Det er jaffal mulig å lage den til en påskesang om vi bruker den riktig, men jeg er ikke så sikker på at vi vil det.

,

 1. #1 by kristin on 29 mars 2009 - 10:52 am

  Jeg kan ikke hjelpe med de verdslige sangene, men «Han er oppstanden, halleluja» er en låt jeg har hatt på hjernen i det siste, og dessuten heter den andre «Dine hender…»

  Forøvrig finnes det mange vårsanger, og påsken er jo stort sett på våren: «Kom mai, du skjønne milde», «Vår» (De Lillos), «Jeg velger meg april»…

 2. #2 by Piff on 29 mars 2009 - 6:49 pm

  Asså, når det gjelder påskesanger er egentlig bare denne som gjelder hvis man har som prinsipp å holde seg borte fra søndagsskolen og den slags viderverdigheter: http://www.youtube.com/watch?v=f6m_pQfJlbo

  «Påsketur» er vel egentlig ganske i «Driving home for christmas»-tradisjonen… Involverer ihvertfall kjøring med bil:)

 3. #3 by Piff on 29 mars 2009 - 6:56 pm

  Kom plutselig på at Patti Smith har et helt album som heter Easter.

 4. #4 by Håkon on 29 mars 2009 - 6:57 pm

  Helene harefrøken?

 5. #5 by Sonja Dadam on 29 mars 2009 - 9:24 pm

  Kristin: Takk, skrivefeil er rettet opp

  Piff: … to the rescue! Jeg jobber med en påskespotifyliste nå. Sangene finnes der ute, viser det seg, men de har litt lavere allsangfaktor enn julesangene.

  Håkon: Ah. Hun er en av Påskeharene.

 6. #6 by Håkon on 30 mars 2009 - 11:48 am

  Vi kan jo anta at hun er det. Det endelige beviset kommer ikke før noen står fram med et vers funnet i en søplekasse hos NRK hvor det står at hun legger egg.

  Nøtteliten, derimot, er neppe en av Påskenøttene.

  Bortsett fra skogens dyr, og Øystein Sunde, så er vel den eneste «norske» verdslige påskelåta Daydream av Vincent, Vanolme og Mackay, framført av Franck Pourcels orkester (evt Kringastingsorkesteret som bruker samme arrangement).

  For å raskest mulig hjelpe alle med tomme blikk så finnes visst det meste på YouTube:

  Ja, men teksten da, spør kanskje du? Klart den låta har tekst, men da må vi til originalversjonen og The Wallace Collection

  (Et annet viktig spørsmål er hva disse dagene mellom Palmesøndag og Skjærtorsdag egentlig heter. Rompåsken?)

 7. #7 by vaarloek on 30 mars 2009 - 3:02 pm

  JESUS CHRIST SUPERSTAR dammit
  der har du påskesangene sine

 8. #8 by Sigrid on 30 mars 2009 - 8:57 pm

  Hva med den asiatiske varianten:
  http://www.iloveegg.co.kr/egg_english.htm
  Denne tar jeg ikke noe ære for. Håndstjålet fra [Oh Tine 兒! 那麼好.]. Men utrolig morsomt! Egg!

 9. #9 by Minneapolise on 31 mars 2009 - 2:24 am

  Kan ingen påskesanger, men har navnet Dass i slektstreet mitt! Heldigvis nådde den ikke ned til vår gren, ellers skulle jeg vurdert å ta kjærestens kjedelige Hansen likevel da vi giftet oss…

 10. #10 by Sonja Dadam on 2 april 2009 - 5:01 pm

  Håkon: Genialt! Det der er jo definitivt Påskesangen. Men åh! Var det ikke noen norske hip hopere som samplet den låta for et par år siden?

  Vaarloek: Enda et genialt forslag. Dette er virkelig et av de bedre kommentarfeltene mine.

  Sigrid: Du skumleser bloggposter du også innimellom? (se min epilog 2). Men super sang, ja.

  Minneapolise: Oisann. He he, ja. Den skjønner jeg. (av en eller annen grunn så får jeg nå ikke tanken ut av hode at en dame som heter Homo til etternavn (for det går an!) gifter seg med en mann som heter Dass, og blir etter et litt lite gjennomtenkt navnevalg ender opp med å bli hetende Homo-Dass. Ikke en sann historie, altså, bare noe som skjedde i min hjerne akkurat nå)

 11. #11 by Håkon on 2 april 2009 - 8:52 pm

  Godt mulig at låta er samplet av norske hip hop, trip-hop eller hva det nå skal være-artister. Det er mange som har samplet Daydream. En annen ting er at det er lett å forveksle Daydream med Isaac Hayes-låta Ike’s Rap II som Portishead samplet til Glory box. Enda vanskligere blir det når I Monster har brukt sampler fra både Daydream og Glory Box i låta Daydream in blue som igjen er samplet av andre. En annen låt som ikke er Daydream er Hell is round the corner av Tricky, der har du Ike’s Rap II igjen. 😉 Men, du har antagelig hørt enda en Daydream-sample dersom du er ihuga fan av Six Feet Under

  Nå vel, da burde du snart kunne fylle spillelista med påskemusikk :mrgreen:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: