Valg

Jobben min har vært ganske dritkjip i det siste, nesten så jeg vurderer å skifte karriere. Sånn jeg ser det har jeg to valg (eller er det ett valg mellom to ting. Er det der med «to valg» en sånn greie som er blitt så vanlig at folk ikke vet det er feil, eller er det noe det går an å si? Kan «et valg» være det som oppstår når man må velge, og tingene man velger mellom?) ; Superhelt eller superskurk. Nå, det første jeg skal gjøre om jeg bestemmer meg for å bli Superskurk, er å finne et bedre ord for yrket. «Superskurk» høres ut som akkurat det det er; et direkte oversatt begrep fra engelsk, som ikke klinger helt på norsk. Utrolig irriterende. Men det er nå en gang det vi har.

Og det er jo ikke sikkert at jeg går for Superskurke-alternativet. Kanskje jeg blir Superhelt. Jeg føler meg som Angel, man vet ikke om jeg faller ned på de godes eller de ondes side før Det Store Slaget.

Som seg hør og bør har jeg laget en for/imot-liste. Eller i dette tilfelle en Helt/Skurk-liste. Den er som følger:

Skurk:

Jeg tror det er lavere fysiske krav til å være skurk. Man kan være både gammel og feit, og ha håndlangere som gjør all løpingen, gjemmingen og hoppingen man ikke slipper unna når man er Superhelt.

Det er gøy å ødelegge ting.

Når ting irriterer en så kan man slå nådeløst ned på det, hvorenn urimelig ens irritasjon synes å være. Fordi man er skurk, liksom.

Ond Latter. Man kan ikke ha en god latter. Bortsett fra den typen som forlenger livet. Så man kan ha en god latter. Og den forlenger livet. Men Ond Latter er nå en gang gøyere.

Helt:

Jeg er snill.

Jeg kan visstnok bare ha en Sonja-mobil når jeg er helt. Om jeg er skurk må jeg ha noe annet, som helt sikkert er kjipere.

Det er dette med det norske ordforrådet, da. Det finnes ikke en gang et norsk ord for «minion» (selv om det på svensk visstnok er «underhuggare») Når det er sagt, finnes det ikke et bra norsk ord for side-kick, heller («medhjelper» er så tamt)

Og det er vel egentlig så langt jeg har kommet. Jeg er stygt redd for at jeg må fortsette å være ingeniør en liten stund til, for dette var helt ubrukelig.

,

 1. #1 by galithralia on 13 mai 2010 - 9:17 am

  Har alltid likt skurker, men det kommer litt ann på hvem skurken er og hvorfor han gjør som han gjør. Eksempel 1: Darth Maul, ville ikke at han skulle dø, han var superond, men så sykt kul!!
  Eksempel 2: Gollum, veldig ekkel og ikke noe pen å se på, men han var da søt på sin egen måte.

  Skurker er liksom the underdog enkelte ganger, og det er gøy å heie på the underdog selv om du vet at superhelten kommer til å banke de gule og blå.
  Så om du hadde valgt å bli superskurk hadde jeg heier på deg til det siste 😉

 2. #2 by Sonja Dadam on 13 mai 2010 - 2:23 pm

  Hvis du vil se likbar skurk, anbefaler jeg Dr. Horrible’s Sing-Along Blog. Og det sier jeg ikke bare fordi jeg har Neil Patrick Harris-dilla for tiden.

 3. #3 by Guri on 15 mai 2010 - 10:00 am

  Er det vanleg å sei «eg har to val»? Seier ein ikkje «eg har to valmogelegheitar»?

  Superskurk er kulast!

  Og no vart eg så opphengt i val/valmogelegheitar at eg gløymde resten av det eg skulle skriva…

 4. #4 by Sonja Dadam on 17 mai 2010 - 10:29 am

  Guri: Jeg googlet “jeg har to valg” og fikk 13700 resultater. “jeg har to valgmuligheter” ga 8. Åtte! Jeg vet ikke om “jeg har to valg” er riktig, men det ser ut til at det er det folk bruker. Jeg satt og grublet veldig mye på dette her mens jeg skrev posten jeg også, og kom fram til at dette er grunnen til at jeg aldri får skrevet ferdig noen roman; at jeg henger meg opp i sånne ting.

 5. #5 by M on 17 juni 2010 - 8:31 am

  Minion = undersått?

  Høres ikke like bra ut som minion da…

  • #6 by Sonja Dadam on 3 juli 2010 - 8:17 am

   Det er liksom det. Men jeg kaller konstant medlemmene i standardiseringsgruppa jeg er sjef for på jobb for «undersåtter». Det er veldig tilfredsstillende.

 1. Valg « Sonjas ordentlige blogg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: