Bokstavblogging: C

C er den tredje bokstaven i det latinske alfabetet, representerer 100 i romertall, og føles enda mer labil enn U, sikkert fordi den er usymterisk, iallefall vertikalt.

På norsk uttaler vi C på alle mulige forskjellige måter, iallefall tre; s, k og kj (Wikipedia mener vi uttaler den «tsj», men jeg tsjenner(sic*!) at jeg ikke er helt enig), og bruker den stort sett bare i fremmedord.

C er symbolet for lysets hastighet i vakuum, og det er nesten trehundremillioner meter per sekund, som er like raskt som en U er smått, hvis dere husker forrige bokstavleksjon.

Dem der lille krøllen som av og til henger under c-en på fransk og tyrkisk og noen andre språk heter cedille, og det er det gøyeste ordet jeg har lært i dag.

*sic er et av de de ordene man kan bruke C på hvis man spiller Wordfeud. Den gir mange poeng, og i norsk Scrabble, så er det vel den mest poenggivende brikken, og det er fordi den er grisevanskelig å bruke, men ikke så vanskelig som W, som av grunner jeg ikke skjønner noe av gir mindre poeng enn en C. I Wordfeud er det i det minste likt. Det er bare en av grunnene til at jeg liker Wordfeud bedre enn Scrabble. Men! Det jeg skulle fram til her er at jeg bruker sic feil her, tror jeg. For Sic står ikke for «spelled incorrectly» , eller «sick» som i «så sykt kan man faktisk stave det» …Og dette har jeg faktisk blogget før. Det er antageligvis ikke et godt tegn. Men jeg lar meg ikke stoppe av det. (Det har jeg definitivt blogget før. Men jeg tror det er lov å senke lista og si at minst 80% av en bloggposten skal være ny, og resten kan være resirkulerte tanker fra før.), «sic» er latin for «slik», som i «det skal faktisk staves slik, men det kan jeg ikke skrive mer om nå, for da havner jeg under 80%-grensa jeg akkurat har satt meg.

  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: