Bokstavblogging Z

Jeg skal vedde på at du hadde glemt at jeg er en bokstavblogger. Det hadde nemlig jeg.For å feire at jeg er tilbake skal jeg blogge den mest ungdommelige og kule bokstaven, nemlig Z. Hvis du roper mange z-er i øret til en gammel person, blir hen redd. Dette har jeg lest i noe som ble skrevet av en som gikk i klassen min på ungdomsskolen, eventuelt i russeavisa vår, bortsett fra at de ikke skrev “hen”, fordi 90-tallet. Jeg tror egentlig at uansett hvor gamle noen er, så blir de litt redde hvis du roper mange Z-er i øret deres, men de gamle blir sikkert reddest.

Noe annet som er kult med bokstaven Z, er at fønikerne kalte den zayin, som betyr våpen. Iallefall i teorien, lek og fiksjon. I virkeligheten er våpen teit. 

De gamle romerne hadde opprinnelig Z som sin syvende bokstav, men så fant de ut at de egentlig ikke trengte den (dette var tydeligvis før pizzaen var oppfunnet), så de byttet den ut med en G. Jeg merker at jeg ikke har tenkt nok på hvordan de forskjellige alfabetene ble laget. Jeg må innrømme at jeg nok trodde at de kom på alle bokstavane samtidig, og ikke gikk i en lang periode uten å kunne skrive ord med g i seg, for den bokstaven manglet, og det stod en z der istedenfor. Men det løste seg jo fint, da, inn med g-en, ut med z-en. Helt til de gamle romerne ble kjent med de gamle grekerne. Grekerne hadde nemlig sin zeta på 6. plass i alfabetet, og greske ord var stappfulle av zetaer, og hvis romerne skulle låne ord av grekerne, så måtte de også få en zeta-lignende bokstav, og hentet fram den gamle z-en sin, og puttet den bak y-en, som de på et tidligere tidspunkt hadde satt sist i alfabetet fordi de mente at den heller ikke var sælig nyttig.

Stor Z for Zetta er SI-prefikset for en trilliard ( et ett-tall med 21 nuller bak) og liten z for zepto er en trilliarddel. Stor Z står også for Zorro, men han er ikke en del av SI-systemet.

  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: